+48 600 94 96 94
szer.med@op.pl
ul. Sportowa 21A, Góra Kalwaria
Szczegółowy wydruk analizy masy, składu ciała, potrzeb i wydatków kalorycznych. Objaśnienia opracowane w formie pisemnej i graficznej ze szczegółową analizą i oceną dotychczasowego sposobu żywienia.
Specjalnie dobrany zestaw zadań terapeutycznych,
Indywidualnie dopasowany plan dietetyczny, z dokładnym rozpisaniem jadłospisu na każdy dzień terapii.
Pierwszy plan dietetyczny zawiera średnio od 14 do 30 jadłospisów,
specjalnie opracowany skrypt „Tabele kaloryczne produktów i potraw” (ok. 70stron), gdzie znajdziesz informacje o wartości energetycznej prawie 1500 najpopularniejszych produktów żywnościowych.
Przygotowanie do wizyty:
Przed pierwszą wizytą w poradni warto stworzyć listę spożytych produktów z przynajmniej jednego wybranego dnia. Dla lepszej analizy zalecamy jednak spisanie przynajmniej trzech dni. Przygotowując listę należy pamiętać, aby zapisać możliwie każdy spożyty produkt, w tym również wypite płyny (łącznie z wodą). Każdy zapis w danym dniu powinien zawierać następujące informacje:
- godzina
- produkty
-wielkość/ilość spożytego produktu
Oto przykład:
12:00 jabłko, średnie
12:40 kawa z mlekiem 3, 2%, kubek
14:00 czekolada mleczna z orzechami, 4 kostki
Przygotowanie do pomiaru:
Jednym z ważnych elementów terapii jest pomiar masy i składu ciała. Pomiar ten dokonywany jest przy wykorzystaniu bioimpedancji elektrycznej (BIA). Jest to metoda wykorzystywana do oceny kompozycji organizmu, która polega na pomiarze przepływu prądu w fazie wodnej i tłuszczowej organizmu. Stosując metodę BIA można określić: zawartość tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, stopień nawodnienia organizmu oraz jego podstawową przemianę materii. Pomiar składu ciała za pomocą bioelektrycznej impedancji to metoda całkowicie nieinwazyjna i bezpieczna.
W celu wykonania szybkiego oraz wiarygodnego wyniku badań prosimy o zachowanie następujących zasad:
-W dniu pomiaru nie zakładaj długich rajstop, gdyż pomiar wykonywany jest boso (dotyczy kobiet).
-Pomiar powinien odbywać się min. 3 godziny po jedzeniu.
-Do pomiaru należy przystąpić z pustym pęcherzem. Organizm nie może być ani mocno nawodniony, ani odwodniony.
-Pomiar powinien być wykonany min. 3 godziny po wysiłku.
Bezpośredni kontakt do dietetyka:
Telefon: 510167155
Email: a.szpoton@dobrydietetyk.pl