O nas Oferta Kontakt

+48 600 94 96 94

szer.med@op.pl

ul. Sportowa 21A, Góra Kalwaria

Poradnia dietetyczna

Szczegółowy wydruk analizy masy, składu ciała, potrzeb i wydatków kalorycznych. Objaśnienia opracowane w formie pisemnej i graficznej ze szczegółową analizą i oceną dotychczasowego sposobu żywienia.

Specjalnie dobrany zestaw zadań terapeutycznych,

Indywidualnie dopasowany plan dietetyczny, z dokładnym rozpisaniem jadłospisu na każdy dzień terapii.

Pierwszy plan dietetyczny zawiera średnio od 14 do 30 jadłospisów,

specjalnie opracowany skrypt „Tabele kaloryczne produktów i potraw” (ok. 70stron), gdzie znajdziesz informacje o wartości energetycznej prawie 1500 najpopularniejszych produktów żywnościowych. 

Przygotowanie  do wizyty:

Przed pierwszą wizytą w poradni warto stworzyć listę spożytych produktów z przynajmniej jednego wybranego dnia. Dla lepszej analizy zalecamy jednak spisanie przynajmniej trzech dni. Przygotowując listę należy pamiętać, aby zapisać możliwie każdy spożyty produkt, w tym również wypite płyny (łącznie z wodą). Każdy zapis w danym dniu powinien zawierać następujące informacje:

- godzina

- produkty

-wielkość/ilość spożytego produktu 

 

Oto przykład:

 

12:00 jabłko, średnie

12:40 kawa z mlekiem 3, 2%, kubek

14:00 czekolada mleczna z orzechami, 4 kostki

 

Przygotowanie do pomiaru:

Jednym z ważnych elementów terapii jest pomiar masy i składu ciała. Pomiar ten dokonywany jest przy wykorzystaniu bioimpedancji elektrycznej (BIA). Jest to metoda wykorzystywana do oceny kompozycji organizmu, która polega na pomiarze przepływu prądu w fazie wodnej i tłuszczowej organizmu. Stosując metodę BIA można określić: zawartość tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, stopień nawodnienia organizmu oraz jego podstawową przemianę materii. Pomiar składu ciała za pomocą bioelektrycznej impedancji to metoda całkowicie nieinwazyjna i bezpieczna.

W celu wykonania szybkiego oraz wiarygodnego wyniku badań prosimy o zachowanie następujących zasad:

 

-W dniu pomiaru nie zakładaj długich rajstop, gdyż pomiar wykonywany jest boso (dotyczy kobiet).

-Pomiar powinien odbywać się min. 3 godziny po jedzeniu.

-Do pomiaru należy przystąpić z pustym pęcherzem. Organizm nie może być ani mocno nawodniony, ani odwodniony.

-Pomiar powinien być wykonany min. 3 godziny po wysiłku.

 

Bezpośredni kontakt do dietetyka:

Telefon: 510167155

Email: a.szpoton@dobrydietetyk.pl